O kwasie foliowym

O kwasie foliowymJednym z istotnych dla organizmu związków chemicznych pochodzenia organicznego jest kwas foliowy nazywany zamiennie witaminą B9. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, organizm potrzebuje go także do metabolizmu cukrów i białek. Składnik ten jest niezbędny dla kobiet w ciąży, jego niedobór może prowadzić do wystąpienia u dziecka wady cewy nerwowej (wady wrodzone ośrodkowego układu nerwowego) lub rozszczepu kręgosłupa. Dodatkowo zapewnia właściwy rozwój nienarodzonego dziecka, wpływa na jego wagę urodzeniową. Obecnie zaleca się jego przyjmowanie już od pierwszych tygodni, a nawet jeszcze w okresie przed planowanym zajściem w ciążę. Źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, ziarna słonecznika, żółtka jaj. Związek ten należy do rozpuszczalnych w wodzie, nie musimy obawiać się jego przedawkowania. Witamina C oraz inne witaminy z grupy B zwiększają jego zdolność wchłaniania przez organizm.